Cecelia Ahern: A tökéletes

A népszerű írónő Vétkes című könyvének folytatása, tovább követhetjük Celestine sorsát egy kegyetlen társadalomban.

 

 

Az első kötetben már megismerhettük a világot, amelyben Celestine North él. Ártatlan fiatal lány, aki beilleszkedik a társadalomba, míg egy nap a buszon segít egy Vétkes öregemberen. A szabályok szerint a Vétkeseken senki sem segíthet, mert azzal ő is Vétkessé, így kiközösítetté válik.

 

A Vétkesek olyan emberek, akik elkövettek valamilyen erkölcsi hibát, legalábbis, amelyet a társadalom annak ítél. De vajon egyértelmű-e, hogy mi tekinthető ilyen vétségnek? És létezik-e egyáltalán olyan ember, aki mentes ilyen hibáktól, rossz döntésektől, és megítélheti, hogy más vétkezett? Az emberi hibák kigyomlálásának elve a gyakorlatban módot ad arra, hogy az ember bárkit megvádoljon és így elérje, hogy Vétkessé nyilvánítsák, megbillogozzák és kitaszítsák. És ez tényleg így is történik: az emberek saját céljaikra használják a rendszert, főként az azt irányító Vizsgálóbizottság főbírája, Craven, aki személyes okokból Celestine-re a legsúlyosabb büntetést méri.

A második kötetben már Celestine menekülését követhetjük nyomon, amelyben Carrick, a börtönben megismert fiú segíti, támogatja őt a harcban, amelyet már nem csak a saját életéért, hanem az összes Vétkesért, a rendszer ellen folytat. Vajon sikerül-e maga mellé állítani a közvélekedést, és megrengetni ezt az embertelen rendszert? Megértik-e az emberek, hogy igazságtalan az elv, amely alapján emberi gyarlóságokért, hibákért kiközösítenek és durva korlátozó intézkedések alá vetnek bárkit? Azok, akik nem Vétkesek, bármelyik pillanatban azzá válhatnak, vagy ha nem ők, akkor családtagjaik és közvetlenül érzékelhetik, hogy milyen kevés elég ahhoz, hogy elítéljék őket, még ha a saját belső erkölcsi parancsaikat követik is.

A történet egy nem is olyan fiktív társadalom képét vetíti elénk, amelyben hatalommal rendelkező vezetők saját személyes céljaik érdekében kialakítanak egy olyan rendszert, amelyben ők határozzák meg, hogy az emberek mely csoportja közösítendő ki, és rájuk külön szabályok vonatkoznak. Érdekes az emberek viselkedése egy ilyen helyzetben, akár a kiközösített akár a többségi csoportból kerülnek ki. A félelem, a lelkiismeret, igazságérzet, emberség és személyes kapcsolatok kavarognak, és mindenki maga választ, hogy mi az, amiben hisz, amiért az életét is kockáztatja, vagy éppen mennyire képes elnyomni lelkiismeretét (ha van neki), az életét féltve.

Izgalmakban ezúttal sincs hiány, elgondolkodnivaló is akad bőven, miközben nyomon követjük a főszereplők útját, míg végül mindenkiről kiderül, hogy valójában melyik oldalon áll és mennyire képes megtartani saját emberségét egy embertelen világban.